Pesto
Máme tu další recept na přání, tentokrát pro Zdeňka Nováka, který nám napsal zprávu, že by rád věděl jak na pesto
Pesto je italská, jak překlad slovesa „pestare“ napovídá, „rozmačkaná“ pochoutka. Nejčastěji z bylinek (originál bazalkové Genovese), ale i z listové zeleniny (špenát) nebo, aby byla italská trikolora kompletní, pesto rosso ze sušených rajčat v kombinaci s česnekem, olivovým olejem, hrubozrnou solí a ořechy.
Pesto verde
4 hrsti čerstvých listů bazalky
hrst piniových oříšků
6 lžic olivového oleje
česnek
hrubozrnná sůl
tip: zkuste přidat pár lístků máty
Pesto rosso
hrst sušených rajčat v oleji
hrst vlašských ořechů
6 lžic olivového oleje
česnek
hrubozrnná sůl
tip: zkuste přidat pár vypeckovaných černých oliv nebo špetku chili
Pesto se dá umačkat v hmoždíři i umixovat v mixéru. Zkuste různé kombinace bylinek a ořechů (rozmarýn s pistáciemi, medvědí česnek s lískovými ořechy, špenát s mandlemi…). tip: opečte ořechy na suché pánvi, krásně se rozvoní
Pesto se hodí k těstovinám (nezapomeňte vařit ve velmi slané vodě), bramborám, houbám či do polévek. Mně osobně chutná i na pečivu nebo v salátu.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!