Bloody Beet Burger z mixéru
Může mi někdo vysvětlit, jak jsem mohla bejt bez mixéru? Protože to udělá cokoliv a v řádu vteřin?! Burger z mixéru je top!
(na dvě porce)
2 větší bulvy červené řepy
jedna střední cibule (nebo 3 jarní)
větší stroužek česneku
pár lžic cizrny (vařené nebo z plechovky)
hrst šalvěje
hrst estragonu
kajenský pepř
uzená sůl
rozmixujeme na kaši, a vytvarujeme na pečicí papír (objevila jsem „burger-press„! je to super na tvarování rovnoměrně tlusté placky!) pak peču cca 30 minut na 175° C.
Našla jsem si bulku.
Naprosto famózní, mastnou, nadýchanou, nasládlou, tak jak to má bejt. Jenže já si čtu recept a krok po kroku zpracovávám těsto. Až je hotový. Dočítám konec receptu, kde je uvedeno 24 porcí. Mám burgery na další týden dopředu 😀
Potřebujeme kostku droždí, 1/3 l vody, 1/3 l mléka (dala jsem sojové), kilo mouky (dala jsem klasickou hladkou pšeničnou – já vím, já vím, příště je zkusím z nějaké zdravější), 200 ml oleje (dala jsem směs olivového se sezamovým), 40 g cukru (třtinového), 20 g soli. (Poměr cukru a soli je zásadní!)
Smícháme mouku, mléko a droždí a necháme chvíli makat, pak dodáme sůl, cukr a olej a zpracujeme do nelepivého, hladkého a velmi mastného těsta, které necháme kynout. Poté rozdělíme na 24 porcí a teď: musíme ty bochánky naplnit vzduchem, takže bochánek protlačujeme mezi palcem a ukazovákem a zespod do něj prsty děláme vzduchovou bublinu, kterou založíme. (Jako kdybychom dělali bublinu ze žvejky, jen místo pusy slouží kolečko mezi prstama). Bochánky pečeme na 230 stupňů cca 15 minut. V půlce pečení jsem je potřela olivovym olejem a posypala sezamem.
Ach! Takže už umíme placku a bulku, tak teď ještě třeba švestkový chuntey! Dostala jsem už trošku unavený švestičky, tak jsem 8 ks a čajovou lžičku nadrobno nasekanýho čerstvýho zázvoru rozvařila v půlce hrnku vody a půlce hrnku třtinovýho cukru. Přidala jsem vanilku, červený víno, černý pepř, chili a špetku soli. Vaříme, dokud se to nesvaří a nezhoustne – na mírném plameni, aby se to nerozvařilo úplně na kaši a zůstaly tam kousíčky švestek.
Chutney používáme do burgerů, sendvičů nebo jako dip na hranolky. Dá se udělat i z manga, meruněk, melounu a dalšího ovoce.
Mňam!
To je boží! 🙂
Děkuju 🙂
Je to z repy syrove nebo predvarene?
Dekuji! 🙂
Je to ze syrové řepy, pak se to jen peče/případně griluje 😉
Tak za mě bohužel ne, nedrží tvar a chut nic moc. Vaše ostatní recepty jsou ale super, držím palce pokud máte recept na další veg burger, sem s ním 🙂
Konzistence mi drží vždy, možná se vloudila nějaká chybka.
Další recepty na burgery najdete pod klíčovým slovem „burger“ ve vyhledávání 😉
Tak ten vypadá luxusně! 🙂 Dneska ho zkusím